Type Here to Get Search Results !

Bottom Ad

1960 Psycho-Sapık Filmi Hakkında Daha Önce Duymadığınız Bilgiler



Sinema dünyasının ilk Slasher- Kanlı korku filmi ,Alfred Hitchcock un “Psycho” yani Sapık filmidir..Sapık filmi, yazar Robert Bloch’un aynı adlı romanından uyarlanmıştır.Hitchcock, serinin ilk filmini 1960 senesinde çekmiş ve romana son derece sadık kalmıştır.

İlk film siyah – beyaz olarak karşımıza çıkmış ve meşhur duş sahnesini barındırmıştır. Norman Bates karakterine ise yine o rolle ünlenen Anthony Perkins can vermiştir.Serinin ikinci filminin çekilmesi için, 22 yıl beklenmiş ve Anthony Perkins 28 yaşından 50 yaşına gelmiştir.

Hitchcock, filmin çekildiği dönem sürpriz sonu kimse öğrenemesin diye kitabın telif haklarını ve piyasadaki bütün kopyalarını satın almıştır.

Bıçaklama yani cinayet sahnelerinde, bir karpuza bıçak saplanılarak ses elde edilmiştir.Hithcock’un istediği sesi bulana kadar bir çok kavun -karpuz türü denemiş

Küvet sahnesinde de kan yerine çikolata sosu kullanılmıştır.

Hitchcock dönemin teknolojisinin elverişli olmasına rağmen filmi siyah-beyaz çekme sebebini çok para harcamadan iyi bir film çekme isteği ve filmde korku değil gerilim temasının hâkim olmasını istemesi olarak açıklamıştır..


Sinema tarihinin en başarılı sahnelerinden biri olarak tarihe geçen meşhur duş sahnesi, 78 farklı kamera açısından çekilmiştir. Duştaki bu bıçaklama sahnesi 45 saniye sürüyor ve içinde 52 adet kesme barındırıyor.

Norman Bates karakteri 1957 yılında cinayetten tutuklanan Ed Gein’den esinlenerek oluşturulmuştur. Bu karakter Deranged ve The Texas Chainsaw Massacre filmlerin yanında Kuzuların Sessizliği – The Silence of the Lambs filmindeki Hannibal karakterinin oluşumuna da ilham olmuştur.

Walt Disney, Psycho filmini berbat bulması nedeniyle 1960’ların başında Hitchcock’un Disney stüdyolarında film çekmesini yasaklamıştır.

Psycho, Alfred Hitchcock’un finansal anlamda en çok kazandıran filmi olmuştur. Bir milyon doların altında bir maliyetle tamamlanan film, 50 milyon dolar hasılat yaptı.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Top Post Ad

Below Post Ad

Bottom Ad